Toen ik bij Rintveld, na een second opinion vanuit Emergis, voor het eerst werd onderzocht op mijn gedachtes, emoties en gedrag kreeg ik pas theoretisch bewijs dat ik een eetstoornis had. Echter, ik heb nooit hardop durven zeggen dat het werkelijk om ‘Anorexia’ ging. Ik kon het niet geloven; ‘Ik? Te mager? Dat kan niet.' Ik ben altijd te zwaar geweest en zal nooit dun kunnen zijn of worden. Toch lieten mijn gedachtes en gewichtsdaling iets heel anders zien. Het duurde heel wat jaren en een heleboel (klinische) opnames voor ik werkelijk stil stond bij hoe ik me gedroeg en dat wat ik dacht heel anders was in vergelijking met voorheen.
Op deze pagina wil ik de nadruk leggen op dit stilstaan, het besef wat je aan het doen bent. Je bent waarschijnlijk door de eerste blog heen geraasd. Na het lezen van de eerste stap van de vijf (Onderzoeken) is het heel gemakkelijk om te denken : ‘Joh, daar heb ik toch allemaal geen last van’ en ‘Jaja, die zooi weet ik nu allemaal wel’. Om het vervolgens weg te maken met allerlei smoesjes.
'Weet je dat allemaal wel zo zeker?'
In deze fase ontken je dat je werkelijk een probleem hebt, of tenminste, je ziet niet dat er iets in je leven is gekomen dat jou belet om écht jezelf te mogen zijn. Je vindt het goed van jezelf dat je zo ultra ‘gezond’ aan het eten bent, bepaalde ‘slechte’ voeding laat liggen of (te) veel bent gaan sporten. Braken en laxeren, dat hoort daar toch ‘gewoon’ bij? Nou nee, dit gedrag is alles behalve ‘gewoon’. Ik wil je vragen om even te stoppen met vooruit denderen. Ga nu echt eens kritisch naar jezelf kijken.

- Pak de vorige blog (link hieronder) er als leidraad bij en maak tijd om te kijken naar hoe jouw dagelijks leven in elkaar steekt. Wat houdt jou door de dag heen vooral bezig? Hoe verhoudt dit zich tegenover enkele jaren terug? Wat waren jouw belangrijkste waarden in het leven en welke zijn dat nu? Ben je tot alles toe in staat wat je zou willen? Hoe tevreden ben je met jouw leven en voel je je gelukkig? Voor jezelf is het misschien makkelijker om er even een lijstje van te maken, een kladje te pakken en neer te pennen wat er allemaal in je opkomt. Alle begin is moeilijk, maar je zult zien dat wanneer het je lukt om een start te maken, je steeds beter gaat ondervinden hoe weinig je over je eigen leven te zeggen hebt. https://docs.google.com/document/d/1TOAUgpl5XsoQTK5vs17K9bJT4_GENXy9LsSrQK8nVtQ/edit#
- Wanneer je denkt alles te hebben genoteerd, kun je alle veranderingen opdelen in voor- en nadelen. Welke zaken.. geven jou voldoening? ..zorgen dat jij je gelukkig voelt? ..maken van jou een beter mens? ..geven je meer inzicht in het leven? En welke zaken ..maken jou verdrietig? ..zorgen voor spanning? ..beperken je keuzes? ..maken dat je niet kunt doen waar je eigenlijk behoefte aan hebt?
- Als je al deze zaken hebt ingedeeld, leg je pen dan even neer en kijk naar je lijstjes. Hoe lang is je lijstje met voordelen en hoelang is je lijstje met nadelen? Zijn er ook dingen die je bij voordelen hebt ingevuld, omdat deze in je hoofd wel ‘goed’ zijn, maar waar je gevoel eigenlijk een heel andere kant op wijst? Bijvoorbeeld als je meer sport. Dan zou je kunnen noteren bij de voordelen dat je sterker bent en meer conditie opbouwt. Toch kan het te veel zijn voor je lichaam en geest en raak je enorm uitgeput na een training. Of je hebt er vooraf mentaal geen motivatie voor, maar móét van jezelf in beweging komen om een positiever lichaamsbeeld te creëren. Ben je eerlijk geweest naar jezelf bij het invullen van de lijstjes?
De kern voor het maken van deze lijstjes ligt niet bij hoe anderen naar jou kijken, wat anderen van je vinden en welke sociale belangen jouw gedrag beïnvloeden. Het gaat erom te kijken naar jezelf, naar jouw intenties, emoties en persoonlijke waarden. Wat zijn dingen die voor jou van belang zijn in het leven en draagt jouw gedrag daartoe bij of werkt het averechts?
Door het noteren van de voor- en nadelen van je gedrag, wordt je je bewust van de draaimolen waarin je terecht bent gekomen. Er is geen goed of fout. Het gaat om de empathie die je kunt voelen voor jezelf en dat er een lampje gaat branden om iets aan je gedrag te veranderen.
Reactie plaatsen
Reacties